Van 22 juli tem 14 augustus zijn we enkel 's morgens van 9u tot 12u30 telefonisch bereikbaar.  
 

Belgen in het buitenland verliezen niet langer automatisch hun nationaliteit


© Belga

Belgen die in het buitenland geboren werden en er wonen, moesten vroeger voor hun 28ste expliciet verklaren dat ze hun Belgische nationaliteit wilden behouden. Een formaliteit die sommigen niet kenden en die anderen vergaten, maar die wel onaangename verrassingen veroorzaakte! Nochtans hadden ze aangetoond dat ze wel degelijk Belg wilden blijven.

Absurde situaties

De federale Ombudsman kreeg klachten van Belgen in het buitenland die, soms zelfs al jaren voordien, hun Belgische nationaliteit verloren waren zonder dat ze dat wisten. Ze ontdekten dat dan als ze administratieve stappen zetten bij hun ambassade, of bij hun terugkeer naar België.

Van sommige mensen was hun Belgisch paspoort nochtans telkens vernieuwd en toch vroeg de overheid hen om dat meteen in te leveren.

De federale Ombudsman deed in 2016 een aanbeveling aan het Parlement om een einde te maken aan deze absurde situaties.

Een paspoort, geen verklaring

De wet werd aangepast en de verplichting werd versoepeld. Belgen in het buitenland die, tussen hun 18 en 28 jaar een nieuw paspoort of een hernieuwing van hun oude paspoort vragen, behouden hun nationaliteit. Die stap toont aan dat ze Belg willen blijven en ze hoeven daarvoor geen speciale verklaring meer af te leggen.

Wie ondertussen zijn nationaliteit verloor in gelijkaardige omstandigheden kan nu ook vragen om die terug te krijgen.

Een klacht?

Bent u Belg en woont u in het buitenland? Hebt u een probleem met een ambassade of een Belgisch consulaat? Dien dan klacht in bij de federale Ombudsman.

Hebt u een probleem met een andere Belgische overheidsdienst? De website www.ombudsman.be toont u snel de weg naar de ombudsman die u kan voorthelpen.

 

gepost op: 27/08/2018