Cruciale informatie voor boekhouders wordt nu tijdig gecommuniceerd


© belga

Elk jaar sturen boekhouders en sociale secretariaten fiscale fiches met de inkomsten van de werknemers van de bedrijven voor wie ze werken naar de FOD Financiën. Die moeten ze elektronisch doorgeven via Belcotax-on-web voor 1 maart. Als ze die deadline niet respecteren, kunnen de bedrijven gestraft worden met een boete of een belastingverhoging.

Fiscale fiches onder tijdsdruk

Om bepaalde fiches volledig in te vullen, hebben de boekhouders en de sociale secretariaten een referentievoet nodig. Dit cijfer wordt elk jaar gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Ze gebruiken het om te berekenen welk fiscaal voordeel een bedrijf kan geven aan zijn werknemers of bedrijfsleiders voor een lening aan een gunsttarief.

De federale Ombudsman stelde vast dat de referentievoeten pas na de deadline voor het versturen werd gepubliceerd, of, in het beste geval, enkele dagen vooraf. De boekhouders en sociale secretariaten moeten dan tegen de klok werken om boetes te vermijden.

Referentievoet tijdig gepubliceerd

Op vraag van de federale Ombudsman deed de FOD Financiën het nodige om de gegevens sneller te krijgen. De referentievoeten worden nu ten laatste op 31 januari gepubliceerd. De boekhouders en sociale secretariaten hebben nu meer tijd om hun fiscale fiches in te vullen en op te sturen.

gepost op: 11/04/2018