De federale Ombudsman in AlbaniëDe conferentie vindt vandaag en morgen plaats in Tirana met als thema ‘De uitdagingen voor de mensenrechten als gevolg van de migratiestromen’. De federale Ombudsvrouw Catherine De Bruecker zal er de uitdagingen schetsen waarmee de ombudsmannen van de landen van bestemming van migranten worden geconfronteerd.

Aanbevelingen en onderzoeken

Regelmatig vragen wij aan Fedasil om te onderzoeken of de fundamentele behoeften van een kind gewaarborgd zijn vooraleer aan de familie een opvangplaats te weigeren bij een herhaalde aanvraag tot asiel.

Onze verslagen benadrukken de moeilijkheden waarmee migranten, die legaal in België verblijven, worden geconfronteerd. Die kunnen zowel gaan over het onderhouden van relaties met hun ouders in het buitenland als over het hernieuwen van hun werkvergunning.

Binnenkort publiceren wij een onderzoek over de behandeling van verblijfsaanvragen om medische redenen.

Gemeenschappelijke verklaring

De conferentie in Tirana verenigt voor de eerste keer ombudsmannen afkomstig uit zowel de landen van oorsprong, de transitlanden als de landen van bestemming van de migranten. De conferentie wil een gemeenschappelijke verklaring formuleren, gericht aan de respectievelijke regeringen en aan de internationale instellingen.

De crisis bedwingen, vereist:

-  een gemeenschappelijke benadering 
-  respect voor de fundamentele rechten van personen, ongeacht de economische context
-  prioritaire aandacht voor de meest kwetsbare personen

Lees de gemeenschappelijke verklaring in het Engels

Of de versie in het Frans.

gepost op: 07/09/2016