Focus op een oplossing: op zoek naar de eigenaar van een nabijgelegen bos

Antonio (naam en foto zijn fictief) is bang dat grote bomen uit een nabijgelegen bos op zijn huis zullen vallen. Hij wil contact opnemen met de eigenaar van het bos om hem te vragen de bomen te snoeien. Hij zoekt de contactgegevens van de eigenaar.

 

Kadastraal uittreksel enkel voor aangrenzende percelen

 

Antonio gaat eerst naar de gemeente maar daar kunnen ze hem de informatie niet geven. Daarna vraagt hij een kadastraal uittreksel aan bij de FOD Financiën. Een kadastraal uittreksel is een uittreksel uit de patrimoniale documentatie. Die documentatie bevat onder andere een plan van de percelen naast zijn huis en de contactgegevens van de eigenaars.

 

De FOD Financiën weigert Antonio echter het kadastraal uittreksel te verstrekken omdat het bos aan de overkant van de straat ligt en niet aan zijn huis grenst. Omwille van de bescherming van persoonsgegevens kun je enkel een kadastraal uittreksel bekomen van aangrenzende percelen.

 

Omdat Antonio nog steeds geen oplossing heeft, stapt hij naar de federale Ombudsman.

 

De uitzondering: het gerechtvaardigd belang

 

De bomen zijn meer dan 10m hoog en kunnen het huis van Antonio beschadigen als ze vallen. De federale Ombudsman is daarom van mening dat Antonio een gerechtvaardigd belang heeft bij zijn vraag om de contactgegevens van de eigenaar van het bos te krijgen. Hij verzoekt de FOD Financiën deze uitzondering te onderzoeken.

 

Wanneer er een gerechtvaardigd belang is, kan er een beperkte uitzondering gemaakt worden op zowel de regels voor toegang tot kadastrale uittreksels als de wetgeving inzake de bescherming van de levenssfeer.

 

De FOD Financiën erkent het gerechtvaardigd belang van Antonio en bezorgt hem de gegevens van de eigenaar van het bos. Antonio kan hem eindelijk contacteren om hem te vragen bepaalde bomen te snoeien.

 

Een klacht ?

 

Heb je een probleem met de FOD Financiën of een andere federale overheidsdienst?
- neem eerst contact op met de klachtendienst van de overheidsdienst zelf;
- ben je niet tevreden of is je probleem niet opgelost, neem dan contact op met de federale Ombudsman.

Een ander probleem ? Op de website www.ombudsman.be vind je welke ombudsman je kan helpen. 

 

gepost op: 08/05/2020