Gevangenen betalen te veel om te telefoneren


© belga 


Belgacomtarieven van 2002

Voor gevangenen zijn de telefoontarieven van Belgacom uit 2002 van toepassing. Onlangs was er een vermindering van 5%, maar de tarieven blijven te hoog. 

Een gevangene die tijdens de piekuren 10 minuten naar zijn familie belt, met een GSM in België, betaalt daarvoor ongeveer 7,00€. Als zijn familie in het buitenland woont, tikt de rekening nog sneller aan. Internationale oproepen worden doorgerekend op basis van de Belgacomtarieven voor de vroegere openbare telefooncellen.

Minder duur in Beveren dan in Leuven-Centraal

Niet elke gevangene betaalt hetzelfde tarief.

In de nieuwe gevangenissen, zoals Beveren, hebben gevangenen wat meer geluk. Ze betalen voor hun telefoontjes 10% minder dan gevangenen uit de oudste gevangenissen, maar ook dat is nog steeds niet marktconform.

Contact met hun familie

Voor de federale Ombudsman zijn de te hoge tarieven een belemmering voor de gevangenen om contact te kunnen houden met hun familie en vrienden en hun re-integratie te kunnen voorbereiden.

Al sinds 2014 vraagt de federale Ombudsman aan de overheid om de tarieven te verlagen, conform met de marktprijzen. Nu benadrukt hij opnieuw dat het dringend is om een oplossing te zoeken. 

gepost op: 06/02/2018