Van 22 juli tem 14 augustus zijn we enkel 's morgens van 9u tot 12u30 telefonisch bereikbaar.  
 

Nu en dan rijden in een geleende auto met buitenlandse nummerplaat

Vanaf nu zal de fiscale administratie hierop niet langer belastingen heffen mits het een sporadisch gebruik betreft

Stel dat je – bijvoorbeeld voor een verhuis – gedurende één dag de auto leende van een vriend uit Frankrijk. Of dat je je broer – die in Luxemburg woont – in zijn eigen auto naar Brussel-Centraal reed.

Dan moest je tot op heden de volledige belasting op inverkeerstelling (BIV) betalen alsook de verkeersbelasting (VB). Zelfs voor die ene dag gebruik.

Weinig gekende wetgeving

Deze regelgeving was niet echt gekend, maar wél duidelijk:

Iedere inwoner van België was verplicht om het voertuig waarmee hij rondreed, in te schrijven bij de DIV. Dit moest zelfs wanneer die auto reeds in het buitenland geregistreerd was en men het voertuig - van een kennis - gratis en tijdelijk mocht gebruiken.

Geen BIV, geen VB

Vanaf 1 oktober is dit niet langer het geval. De wetgeving is gewijzigd.

Je kan nu in België - gedurende maximum één maand – in een auto rijden die in het buitenland staat ingeschreven en die een vriend je gratis heeft uitgeleend. Je moet daarvoor niet langer belasting op inverkeerstelling of verkeersbelasting te betalen.

Toestemming op zak

Wel moet je één document effectief aan boord hebben: de toestemming opgesteld door je vriend, die duidelijk jouw naam vermeldt, de periode van het gebruik van de auto en de einddatum hiervan.


gepost op: 07/10/2014