Vakantie: vergeet de identiteitskaart van je kind nietDe identiteitskaart voor kinderen van minder dan 12 jaar, de zogenaamde Kids-ID, is niet verplicht in België. Maar ze is wel onmisbaar als je naar het buitenland reist.

Kids-ID aanvaard in 50 landen

De Kids-ID laat je toe om in een vijftigtal landen te reizen, in Europa, maar ook bijvoorbeeld in Tunesië, Turkije, Egypte en Kroatië.

Check hier of het land van je bestemming de Kids-ID accepteert als identiteitsdocument om te reizen. Als dat zo is, vraag ze dan zo snel mogelijk aan bij je gemeente.

Levertijd minimum 3 weken

Ga samen met je kind naar het loket van de dienst Bevolking van je gemeente en breng een recente foto mee. De kost van deze identiteitskaart varieert tussen  5€ en 25€. Tel daar drie of 4 weken bij om ze te krijgen.

Als je niet meer zoveel tijd hebt, kan je een spoedprocedure aanvragen. Dat gaat sneller, maar kan je tot 200€ kosten.

Een probleem met een identiteitskaart?

Wil je de federale Ombudsman contacteren voor problemen over je Kids-ID of een andere identiteitskaart : een kaart die niet werkt, PIN-code vergeten, foto geweigerd, … Je gemeente blijft je eerste aanspreekpunt.

De federale Ombudsman kan je helpen als je probleem gaat over de FOD Binnenlandse Zaken, die de identiteitskaarten produceert en verdeelt aan de gemeentes. 

gepost op: 30/06/2017