Van 22 juli tem 14 augustus zijn we enkel 's morgens van 9u tot 12u30 telefonisch bereikbaar.  
 

Vakantie in zicht ? Vergeet de kids-ID niet !

Gaat u naar het buitenland met een kind jonger dan 12 jaar, vraag dan terstond een kids-ID aan bij uw gemeente. Erkend binnen heel Europa en minder duur dan een paspoort, zal zij u een valse start van de vakantie voorkomen.

Men moet rekenen op 3 tot 4 weken om het te verkrijgen. De procedure kost ongeveer 10 €.

Vermijd onnodige kosten

Wacht u te lang, dan kunnen de kosten van de spoedprocedure om de kids-ID te verkrijgen of om een paspoort aan te vragen oplopen tot 200 €.

Aarzel dus niet om haar bij uw gemeente aan te vragen.

Bijna 12 jaar : valse start

Vroeger verliep de kids-ID op de dag van uw kinds twaalfde verjaardag, ongeacht haar vervaltermijn. Dit stelde een probleem wanneer uw kind op het punt stond zijn 12de verjaardag te vieren. Enkele landen vereisen immers dat de kids-ID nog enkele maanden na terugkeer in België geldig is en bovendien kan men een identiteitskaart pas verkrijgen vanaf 12 jaar.

Gevolg : slecht geïnformeerde families hadden hun vertrek moeten uitstellen en met spoed een paspoort moeten aanvragen. Met alle kosten die dat met zich meebrengt.

3 jaar geldig

De federale Ombudsman had gevraagd om deze situatie recht te trekken. De reglementering werd gewijzigd. Voortaan blijft de kids-ID sowieso 3 jaar geldig, zelfs na de 12de verjaardag van uw kind.

Ga niettemin in deze tabel van de FOD Buitenlandse Zaken na of de geldigheidsduur voldoet voor uw reisbestemming.

gepost op: 20/06/2014